POVESTEA puștiului care, la doar 7 ani, reprezintă România la Campionatul Mondial de Șah. Peste 100 de trofee obținute la sportul minții

Publicat: 02/05/2024, 09:00

Cine a spus că performanța are vârstă? Mai ales când ești față în față cu tabla de șah, iar sportul minții te provoacă la cote maxime? Să fie „pionul” sau „calul”? „Nebunul” sau „Regina?”

Aaron Drăgoi are doar 7 ani și este deja multiplu campion național și vicecampion la sportul minții. A adunat peste 100 de trofee, după multe partide încheiate cu „șah mat”. Talentul lui Aaron Drăgoi strălucește pe tabla de șah, cu fiecare piesă mutată, pregătindu-se acum să reprezinte România la prestigiosul Campionat Mondial de Șah. În spatele performanței se ascund, ca de obicei, multe ore de pregătire și sacrificii financiare făcute de familie.

Micul șahist dovedește din plin că pasiunea, disciplina și dedicarea pot transforma visurile în realitate, indiferent de vârstă.

Recent, Aaron Drăgoi a fost înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, recunoscând talentul său excepțional în domeniul șahului.

Înscrierea în campanie reprezintă pentru tânăr o oportunitate de dezvoltare personală și profesională, care îi va deschide noi orizonturi în călătoria sa către excelență.

Micul maestru al tablei de șah

Cea mai mare reușită a tânărului este cucerirea titlului de Campion Național la Șah Clasic, în cadrul Concursului Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade” din luna ianuarie a acestui an, unde a terminat turneul fără nicio înfrângere, deși a jucat într-o competiție cu copii mai mari. Acest rezultat l-a calificat să reprezinte România la Campionatul Mondial de Șah de anul acesta.

Cu fiecare mutare calculată și fiecare partidă câștigată, Aaron demonstrează că vârsta nu este un obstacol în calea succesului și că visurile pot deveni realitate prin determinare și perseverență.

Aaron a descoperit sportul minții la vârsta de cinci  ani, iar acum practică șahul de performanță în cadrul Clubului Sportiv Universitar de Șah București (n.r. – Școala de Șah), de un an. Micul campion este pasionat de mai multe sporturi, dar șahul rămâne preferatul lui.

Pe lângă șah, Aaron mai practică fotbal, karate, ski, fiind implicat în multe activități. Vorbim despre cursuri de educație rutieră, aritmetică mentală, programare și robotică, dar și activități practice pentru dezvoltarea abilităților de lider, de gândire analitică și de luare a deciziilor.

Șahul dezvoltă gândirea critică, abilitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a dezvolta strategii și, evident, abilitățile matematice. Să ai toate aceste abilități deja la o vârstă atât de fragedă, este un semn clar al inteligenței peste medie și nu este ceva foarte des întâlnit.

Am putea spune că poate fi o abilitate repetată de atât de multe ori până a fost deprinsă, ca orice abilitate de altfel, dar, la această vârstă, să ai răbdarea de exercițiu prelungit, de concentrare și rămânere în sarcină este, din nou, o altă performanță”, susține expertul în educația de excelență Gabriela Maalouf.

Părinții lui Aaron își susțin și își încurajează fiul în drumul spre performanță și spre a-și împlini visul, acela ca, peste ani, să-și deschidă propriul său club de șah. Mama puștiului care excelează la sportul minții recunoaște însă că performanța costă.

Aaron își dorește să ajungă campion mondial și vrea să fie și antrenor de șah, de fapt să-și deschidă propriul lui club. Se pregătește atât la grupă – de două ori pe săptămână, câte două ore -, cât și individual, de două-trei ori pe săptămână, câte o oră și jumătate.

Este serios în antrenamente, dornic să învețe lucruri noi, cu memorie foarte bună, dezinvolt în joaca liberă și un exemplu pentru frațiorii mai mici. Performanța costă, însă noi suntem hotărâți să ne susținem copiii să ajungă acolo unde își doresc, chiar dacă suntem nevoiți să facem anumite sacrificii”, a spus, pentru Gândul, mama lui Aaron, micul maestru al șahului, care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Șah.

Medalii la nivel național

  • Locul I pe Capitală la Șah Clasic Individual, București, martie 2024 – la categoria U8
  • Campion Național Șah Clasic Individual, Căciulata, ianuarie 2024 – la categoria U9
  • Campion Național Șah Clasic pe Echipe Mixte (dublu medaliat cu echipa și la masa de joc), Covasna, iunie 2023 – la categoria U8
  • Campion Național Șah Rapid Individual, Căciulata, iunie 2023 – la categoria U7
  • Vicecampion Național Șah Blitz, Eforie, aprilie 2024 – la categoria U8

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro  


CITEȘTE ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța